Как да почистите Вашият лаптоп от прах

 

 


 Ако Вашият лаптоп издава шум,докато работи и често загрява най-вероятно се нуждае от почистване.Естествено причините за бавенето при зареждане и трудното охлаждане може да бъдат съвсем различни,но една от най-често срещаните причини за загряването е необходимостта от почистване.Тук не говорим за изцапан дисплей на лаптопа или за почистване на замърсена клавиатура.Тук проблема може да се реши от почистване на вътрешността му.  Почистването на лаптоп от вътре изисква определени технически познания и търпение.


Как
во може да причини прахът на Вашият лаптоп?
1. Наслоеният прах води до лошо охлаждане на лаптопа,това кара охладителят да работи да пълни обороти,за да се опита да го охлади.
2. Тъй като радиатора на охладителя е запушен и през него не може да преминава горещият въздух,той остава в лаптопът.Така че колкото и да върти охладителя той няма как да изкара горещият въздух извън лаптопа.Това води до повишаване на температурата в лаптопа и до прегряване. PCP306.make8.lapclean04-580-90
3. Системното прегряване на лаптопа води до отпояване на компоненти,като чипсет видео и други,оттам до чести проблеми като забивания,рестартиране и накрая тотален срив на лаптопа.

Инструменти,които ще са Ви нужни при почистването на лаптопа?
- отвертки със съответният размер
- флакон със сгъстен въздух
- мека четка
- пинсети
- малка прахосмукачка
- памучни тампони
- клечки за уши
- медицински спирт

Преди да започнете почистването без значение дали е вътрешно или външно задължително изключете лаптопа от захранването и извадете батерията му.Почистването при включен лаптоп крие риск за машината.


Почистване под капака на лаптопа: PCP306.make8.lapclean05-580-90
Обикновено най-замърсената част от Вашият лаптоп е клавиатурата и онова,което е под нея.Затова започнете почистването като премахнете клавиатурата и почистите под нея.В повечето случай лаптопите имат готови панели за достъп до клавиатурата,които трябва да отстраните с помощта на отвертка.Когато премахвате какъвто и да е панел,бъдете много съсредоточени и внимателни,за да не повредите някой от кабелите,не прилагайте и много сила,за да не счупите панела.
Почистване на дънната платка и корпусът на лаптопа:
Дънната платка в повечето случай се намира под капака,а при някои модели бихте могли да я намерите и в долната част.Почистването на дънната платка изисква внимание и малко умения,така че в случай,че изпитате затруднения може да посетите нашият сервиз.Отстрането "топченцата" прах с пинсетите,а с меката четчица првмахнете с леки движения полепналите слоеве прах и мръсотия.Тук е момента да Ви напомним да запомните добре от къде изваждате всяко болтче,за да може след процедурата да го върнете обратно на мястото му.


Почистване на радиатора:
Следва почистване на охлаждащият компонент,използван във Вашият лаптоп.Ако той е класически радиатор с перки може да го почистите без да се налага да го изваждате като издухате насъбралият се в него прах с компресор.Ако се наложи може да използвате меката четка,с помощта на която да отстраните останалия прах. pochistvane_laptop


Почистване на вентилатора:
Вентилаторите могат да бъдат почистени с клечки за уши.Не е добра идея да използвате сгъстения въздух,тъй като може при само издухване да завъртите перките в обратна посока и да ги повредите.Преди да затворите Вашият лаптоп огледайте корпусът отвътре и остранете праха и мръстотиите заседнали по краищата.За целта използвайте флаконът със сгъстен въздух.


   
© ALLROUNDER