Как се използват Търсачки

 

Въведение

Ако не знаете точния адрес на даден уеб сайт или имате тема в ума, но не знаeтe

какви уеб сайтове съществуват за тази тема, тогава вие трябва да използвате търсачка.

Търсачката е като каталог на уеб сайтове, където можете да въведете няколко думи и търсачката ще търси и след това ви представя списък с уеб сайтове, свързани с вашето търсене. Помощ с търсенето в интернет може да откриете в нашия компютърен сервиз.

Популярни Търсачки543

Има много различни търсачки на разположение, сред най-популярните са:

* Google
* Windows Live Search
* Lycos
* Yahoo!
* Altavista
* Hotbot
* Looksmart

Пример Търсене

Този пример ще покаже как да използвате Windows Live Search за търсене на началната страница на уеб сайта на популярната онлайн аукцион EBay сайт.

Ако не знаете точния адрес на EBay сайт, тогава търсачката е в полза. Въведете www.live.com в адресната лента на браузъра си за да преминете към Windows Live Search уеб сайт. Внимаввайте какви сайтове отваряте някой които ви се сторят съмнителни не ги отваряйте може да съдържат злонамерен код (вируси) ако отворите такъв сайт и заразите вашата система се обърнете към нашия компютърен сервиз в който специалисти ще отсранят проблема.

Тъй като се търси EBay уеб сайт, въведете дума Ebay в полето за търсене. Не е нужно да въведете главни букви при търсене.
544
Натиснете Ентер на клавиатурата си и Live Search ще търсят уеб сайтове за вашия обект, след това ви представя списък с резултатите.

В горната част на резултатите,  понякога ще видите спонсорирани връзки. Тези връзки са платени от фирми за осигуряване на техния уеб сайт да е в началото, когато търсите за определени думи.

Въпреки това, те не винаги са най-подходящите сайтове свързани с вашата заявка. Истинките резултати въз основа на търсенето са тези, точно под спонсорираните връзки.

Трябва да забележите, че уеб сайта на върха на списъка е www.ebay.com. Ако сега кликнете върху заглавието подчертаната връзка на този резултат, трябва да се окажете в EBay страница.


Ако резултатите от търсенето ви не е това, което търсите, щракнете върху бутона "Назад" на вашия браузър, за да се върнете към страницата с резултати и опитайте друга връзка, или напълно ново търсене.

Какви неща могат да търся?

В полето за търсене може да въведете нещо подобно - думи, имена, места, дати; можете дори въпроси или проблеми, като например мишката ви е спрял да работи. В нашия компютърен сервиз ще откриете решение на всички неволи и проблеми свързани с вашия компютър.

Опитай се да бъдеш възможно най конкретен, ако имате конкретен проблем, например, ако знаете, че мишката е направено от компанията Logitech, пишете мишка Logitech спряла да работи, ще ви даде резултатите, които са по-подходящи за Вашия конкретен проблем, и се надяваме на някой от уеб сайтовете,   да бъде в състояние да намери решение.

Търсачките често ще игнорират често срещани думи и фрази, като например къде и какво е. Така например, къде е Айфеловата кула ще има същия резултат, както ако сте въвели само Айфеловата кула.

Разширено Търсене545

В някои търсачки, в близост до полето за търсене, ще видите други опции за стесняване на търсенето на определени файлове като изображения.

Кликнете върху това и когато въведете в полето за търсене, търсачката ще търси изображения. Кликнете върху Интернет за да се върнете към търсенето на уеб страници.

Някои търсачки имат връзка към Опции или предпочитания, за да ви позволи да бъдат по-конкретни в търсенията ви и изберете вида на резултатите, които искате да получите.

SafeSearch опция за филтриране е на разположение на някои търсачки, това е особено важно, тъй като ви позволява да филтрират изричен текст или изображения.

Използване на оператори

Повечето търсачки ви позволяват да използвате това, което се нарича оператори. Те са са думи за търсене, които имат специално значение на търсачката, като София и страната.

Например въвеждането на кучета и котки кара търсачката да намери страници, които съдържат едновременно думите куче и котка.

При проблем с компютъра ви решението е на едно телефонно обаждане или ако ни посетите на място в нашия компютърен сервиз.   
© ALLROUNDER