Инсталиране на защитната стена ZoneAlarm

Какво е ZoneAlarm?

Когато се свързвате към интернет, компютъра ви се отваря към външния свят. Това ви позволява да видите уеб сайтове, да изпращате електронни писма и изтегляте файлове, но също така означава, че могат да бъдат уязвими за атаки от хакери и злонамерени програми.

Защитна стена за сигурност, програми като ZoneAlarm правят компютъра ви невидим за други компютри, освен ако специално се съгласите да позволи да се осъществи връзка. Ако дадена програма на компютъра ви се опитва да осъществите достъп до Интернет, ZoneAlarm автоматично ще ви предупреждава и ви дава възможност да решите дали искате да разрешите или откажете достъп. За да сте сигурни, че системата ви е защитена се консултирайте със специалисти от нашия компютърен сервиз.zonealarm1

Има няколко различни версии на ZoneAlarm. Има безплатна версия, която предлага добра защита, въпреки че не разполага с някои от по-разширени функции за сигурност на други ZoneAlarm търговски версии, като анти-вирус и инструменти за борба с шпионски софтуер и фишинг.
Изтеглете ZoneAlarm от www.zonelabs.com и натиснете сваляне, за да изтеглите безплатна основна версия на ZoneAlarm.
Запазете инсталационния файл на компютъра си. Два пъти върху файла, за да го отворите и да започне инсталационният процес.

Първи стъпки

Стъпките по-долу ще изискат от вас, да рестартирате компютъра, за да може да разпечатате копие от тези инструкции преди да започнете. Трябва също така да запазите работата която сте направили до тук, преди да продължите.

Инсталиране на ZoneAlarm

На инсталационния екран щракнете върху Напред и след това въведете вашето име. Оставете е-маил адрес празен и размаркирайте отметките за регистриране и получаване на актуализации. Кликнете Next. Освен тази програма съществуват и други, за повече информация ни потъсете в нашия компютърен сервиз или ни се обадете.

Поставете отметка в квадратчето, за да се съгласите с Лицензно споразумение и щракнете върху Инсталирай. Изчакайте, докато файловете са инсталирани, след това ще има няколко въпроси за проучването. Просто щракнете върху Край, за да продължите. На въпроса, щракнете върху Да, за да стартирате ZoneAlarm сега.
Лицензиония съветника ще се появи. Кликнете, за да изберате безплатен ZoneAlarm и след това щракнете върху Напред Край.
Configuration Wizard сега излиза. Натиснете Next и ZoneAlarm ще ви предостави  възможност за конфигуриране на вашия Интернет достъп, за да си сърфирате с уеб браузър по  подразбиране в Интернет. Натиснете Yes и след това Напред. Кликнете край, за да излезете от съветника.

ZoneAlarm сега ще ви каже, че е необходимо да рестартирате компютъра си. Кликнете върху OK. След като вашия компютър е рестартиран, ще се появи прозорец с въпрос дали искате да научите за други продукти ZoneAlarm. Щракнете върху Не, благодаря.
zonealarm1
Би трябвало да видите червена и жълта икона  ZoneAlarm които са се появили на лентата, която ви позволява да знаете, че ZoneAlarm е пуснат.

Вие също трябва да се запознаете с основния ZoneAlarm прозорец за конфигурация. Кликнете върху Сигнали и Логове раздела в менюто от ляво сложете Сигнализация Събития  изключване на захранването, така че само вие ще получавате известие, ако някоя програма се опитва да се свърже с интернет.

Настройка на програмата

Можете да промените програмите, които имат разрешени за достъп до Интернет в ZoneAlarm прозорец за конфигурация. Щракнете върху раздела за управление на програмата в менюто отляво, а след това върху раздела Програми в горния десен ъгъл, за да видите списък на програмите на компютъра ви и какъв достъп до настройките на ZoneAlarm в момента има за тях. Кликнете, за да промените разрешенията за всяка програма да се позволи, блокиране или питане.

Въпреки това, много по-лесен начин за създаване на ZoneAlarm разрешения е да се изчака конкретна програма да се опита да се свърже към Интернет, като на този етап ZoneAlarm ще изскочи прозорец.

Това предупреждение ZoneAlarm прозореца ви казва коя програма се опитва да осъществите достъп до Интернет. Вие можете да изберете Да или Не, за да разрешите или забраните достъпа за тази програма. Щракнете върху Да, само ако разпознавате програмата, например Internet Explorer или Outlook Express.Ако не сте сигурни дали да се позволи достъп на програмата, можете да опитате да въведете името на приложението в търсачката, за да разберете повече за програмата.

Ако искате винаги да се прилага за тази програма, маркирайте квадратчето Запомни този отговор следващия път, когато използвате тази програма. В противен случай, ако не сложите отметка в това квадратче, следващия път, когато програмата се опитва да използва в Интернет ще получите друг сигнал като този.

Понякога, ако ви откажат достъп на определена програма, може да откриете, че някои други приложения не работят правилно. Например, ако сте спрели игра от свързване към Интернет няма да може да играете онлайн, докато не даде разрешение за свързване в ZoneAlarm. При проблем с инсталацията на тази програма се обърнете към специалисти от компютърен сервиз.

Още функции

Ако смятате, че сте били атакувани от хакери, можете да спрете целия интернет достъп до компютъра като кликнете с десен бутон върху иконата на лентата на задачите и изберете Stop всички интернет дейности, или алтернативно чрез натискане на бутона "СТОП на главния прозорец. Когато искате да разрешите достъп, просто кликнете върху бутона отново.
ZoneAlarmPermission
Вие нямате нужда от основния прозорец на ZoneAlarm през цялото време. Щракнете върху Close (X) бутона в горния десен ъгъл на прозореца и на поп Shutdown прозорец отбележете не показвай това съобщение след това отново щракнете върху OK. ZoneAlarm сега ще се намали до лентата на задачите.
Това не спира ZoneAlarm, то просто скрива главния прозорец далеч от работния плот. Ако искате да видите основния прозорец отново, щракнете с десния бутон на лентата на задачите щракнете върху иконата и се възстановява ZoneAlarm контроления център.

За да затворите ZoneAlarm напълно и да се спре неговото управление, ще трябва да щракнете с десния бутон на лентата с иконата и изберете Shutdown ZoneAlarm, тогава Да.
По подразбиране, ZoneAlarm автоматично ще се появява всеки път, когато стартирате компютъра си и ще проверява в интернет за нови актуализации от време на време.

При проблем с компютъра ви решението е на едно телефонно обаждане или ако ни посетите на място в нашия компютърен сервиз.   
© ALLROUNDER