Ремонт и оправяне на повредени CD

 

В сравнение с дискетите, CD-та са доста трудни за оправяне, ако се повредят. Като плюс страна е, че не се влият от магнитни полета и пластмасово покритие от всяка страна на диска е по-устойчиви на отпечатъци от пръсти, разляти безалкохолни напитки, както и други видове замърсяване, отколкото на магнитен носител във вътрешността на дискетата.


Въпреки това, CD-та са всичко друго, но не неразрушими. Те трябва да се поддържат чисти и да ги пазим от надраскване. CD и DVD на ниски цени може да намерите само в нашия компютърен сервиз.101

Най-нежната страна на компактдиска е страната на етикета. Изненада? Може би мислехте, че това е страната от където чете лазера. Покритие е от решаващо значение за функционирането на диска, само тънко лаково покритие го защитава. От страната на четене е защитен с дебел слой от пластмаса, която има за цел да сведе до минимум въздействието на драскотини.

Повечето пъти, когато CD изведнъж отказва да тръгне, това означава, че замърсявания, отпечатъци от пръсти, или драскотини върху CD се намесва със способността на устройството да чете диска. Забърсване на диска от центъра навън с разтвор от сапун и вода, или почистващ разтвор направен за CD-та, и кърпа без мъх обикновено махат замърсявания и пръстовите отпечатъци.


Не се потапят във вода дисковете, за да се почистят. По-важното е, не се опитвайте да почистите вашия CD-та с пускането им чрез съдомиялната машина! (Не ме питайте как Знам това. Просто не го направиш, нали?)

Макар че хората са съобщили успех с всичко, от паста за зъби (за полиране на драскотини), паркетена паста (до запълване дълбоки драскотини), по-добре да инвестирате в комплект за почистване и ремонт на дискове да се справите с драскотини. Ако на някои повредем диск имате важна за вас информация се обърнете към специалистите от нашия компютърен сервиз за да възтановят информацията професионално с минимални загуби.

Повреда на страната на етикета на диска е много по-трудна да се определи, а в някои случаи, дори и в компютърен сервиз неможе да оправи такъв диск. А напукан или счупен CD е почти безнадежден и вие може да повреди диска ви, като се опита да го пуснете.
102
Разбира се, най-добрата защита е превенцията. Отнасяйте се внимателно CD-та, да ги третират само по краищата и ги съхранява при стайна температура в защитен калъф или ръкав.

Ако имате повреден компактдиск, който успешно сте ремонтирали, трябва да копирате съдържанието на друго CD, ако е възможно. Съхранявайте ремонтирания диск като резерва.

 

Специалистите от нашия компютърен сервиз са на ваше разположение 24/7 независимо от проблема, ще го поправим бързо и надеждно.   
© ALLROUNDER