Какво е дисковия кеш и защо е важен?

 

Компютърните инжнери често се говорят за "кеш"-та, когато се обсъждат процесорихард дискове и компютърни системи. Но какво е това и защо е важно?

Дисковия кеш е RAM памет  вграден във вашия твърд диск. Това изравнява потока от данни между относително бавния диск и останалата част от компютъра, като приема данните по-бързо, отколкото може да бъде записано или прочетено от диска. За да помогне на кеша да върши своята дейност, хард диска обикновено включва логика да се анализира диск използването.111


Докато кеш паметта не е пълна, скорост на данните на дисковия трансфер е добра. За подробна информация какво е кеш и за какво служи потърсете специалистите от нашия компютърен сервиз.

Да не се обърка кеша с размера на диск или вашата RAM система. Кеш паметта е отделно устройство, а в действителност, това е нормална чипова памет, която е инсталирана в хард диска ви. Често, когато четете спецификации за диск, то ще включва размера на кеша на борда.

Дисковия кеш е важен, защото той има голямо влияние върху това колко добре системата изпълнява приложенията, включително и игри. Въпреки, че ние обикновено мислим за диск изпълнение по отношение на скоростта на въртене, размера на кеша на диска е поне толкова важно за изпълнение. Всъщност, мога да потвърдя, че в много приложения, размера на кеш паметта е дори по-важна. Това е особено вярно за приложения, които четат и записват много големи файлове последователно. При проблем с кеша на вашата система ни посетете или се обадете на специалистите от нашия компютърен сервиз.

Ползата от кеш памета трае докато кеша не се напълни. Ако системата се опитва да изпращат или получават данни по-бързо, отколкото на диска могат да четат или пишат, кеша ще запълнят крайна сметка и производителността на хард диска ще падне значително. Но тъй като дискова активност на настолни системи е обикновено bursty, това означава, че идва в залпове, а не като постоянен поток от данни.112

Дисковете се различават значително в размера на кеша. Стандартът днес е най-малко 2 МБ кеш, въпреки че много "с висока производителност" на пазара включват 8 Mb кеш. А диск с 16 MB ще даде значително подобрение на ефективността, но те са нещо необичайно и ще доведе до увеличаване на цената на хард диска.

Диск с най-голям кеш ще ви даде най-добро представяне. Ще платите повече, но системата ще работи по-добре.

 

За всякакви ппроблеми с вашия компютър ни шпотърсете в нашия компютърен сервиз или на телефоните ни за контакти.   
© ALLROUNDER