Как да предпазите компютърът си

 

от токов удар

 

 

 

 Една от основните опасности,която може да повреди изцяло хардуера на Вашият компютър е опасността от токов удар.Не винаги е гаранция,че този проблем може да се случи задължително след буря,това може да се дължи и на повреда в мрежата.Пример за подобен случай в следствие на токов удар,може да се предизвика от повреда в мрежата може да бъде,ако към мрежата се подадат вместо 220волта да се подадат 300волта.За да се предпазите от тези проблеми има наличие на специални устройства,които би било хубаво да са основната добавка към закупуването на компюърна конфигурация.По-добрият вариант е да направите по-голяма инвестиция в началото при закупуването на някое от тези устройства и да сте спокойни за напред.

1. Surge protector (предпазител от токов удар) - основният начин за работа с този предпазител е отклоняването или забавянето на непотребната електрическа енергия от захранваща схема.те се поставят между системата,която искате да предпазите и средат,която посредством контактуват с външният свят (контакт и розетка за интернет мрежа).Основни видове са плазмените газоразрядници и МОВ протекторите.В МОВ протекторите се използват полупроводникови елементи,които се характеризират с променливо съпротивление.В плазмените газоразрядници се използва инертен газ.Недостатъка при тях е,че едва ли биха имали възможност да издържат на директен удар от гръм.

2. UPS - системите,или казано по друг начин устройствата за аварийно захранване на компютъра не са нещо ново и изненадващо. Макар доскоро те да бяха доста скъпи.С постепенното навлизане на нови технологии в производството на акумулаторните им елементи, цените им са вече много по-ниски и поносими за обикновения потребител. На практика никой никога не е ограничавал приложението на UPS устройствата конкретно за използване за захранване на компютри, така че не е изключение да се срещат и в други области. Поради тази причина те се предлагат в най-разнообразни варианти, които започват от носещи заряд колкото за компютър без монитор (около 200 VA) до гигантски модели от по няколко мегавата, способни да захранват електроинсталациите на цели сгради.

   
© ALLROUNDER