Как да разберем кога RAM паметтае дефектирала

 

 

 

 RAM паметта е един доста устойчив хардуерен елемент,но все пак и с него може да се случват грешки.Ако Ви се е случвало компютърът Ви да се рестартира или да дава син екран без причина това може да се дължи на дефектирал чип на компютърната памет.Шансът за такъв проблем е малък,понеже преди да бъдат пуснати за продажба на пазара,производителите извършват прецизни тестове и отстраняват некачествените продукти.RAM паметта е уязвима към определни ситуации,които лесно и бързо могат да пречърнат здравият работещ чип в неизползваем.Основното,с което трябва да внимавате при инсталиране на паметта е да не допуснете електростатично напрежение да повреди Вашият чисто нов модул.Една от причините за повреда на паметта може да бъде нестабилното електрозахранване-пикове,или по-ниско напрежение от нормалното. ram_pametta

На първо място ще е добре да си осигурите качествено захранване и при възможност UPS (непрекъсваемо токозахранващо устройство).При овърклок на компютъра също можете да повредите RAM паметта,тък като при тази процедура увеличавате волтажа.Тъй като паметта е по-стабилен компонент в сравнение с доста други в компютъра,някои производители дават доживотна гаранция на модулите.

Симптоми при дефектирал RAM модул:

- Син екран по време на инсталацията на Windows - това е най-сигурният симптом,че има нещо нередно с паметта;

- Случайни сривове по време на работа - този проблем може да се дължи на редица проблеми,като един от тях е прегряване на елементите; ram_pamet 

- Сривове при интензивно натоварване - например,когато играете или извършвате различни тестове на системата;

- Проблеми при зареждането - ако този проблем е съпроводен с продължително и дълго "пиукане" сигурно имате дефектирал модул.Единственото,което можете да направите е да замените старият модул с нов.

Тестване на RAM паметта:

Microsoft предлага свое собствено решение за безплатно тестване на паметта.Размерът на файла е доста малък,така че ще може да го свалите бързо и лесно.Ако изпитате затруднения има помощно меню,в което е обяснено всичко,така че без проблеми да се справите сами.След като вече сте изтеглили файла,трябва да го стартирате.Πъpвoтo, ĸoeтo щe видитe, e пpoзopeц cъc cпopaзyмeниe. Aĸo ce cъглacитe c ycлoвиятa, излизa нoв пpoзopeц c тpи бyтoнa, c двa oт ĸoитo щe cъздaдeтe нeoбxoдимитe зa тecтa диcĸ или диcĸeтa. C пъpвия бyтoн “Create Startup Disk” щe cъздaдeтe cтapтиpaщa диcĸeтa. Bcичĸo, ĸoeтo тpябвa дa нaпpaвитe пpи тoзи вapиaнт, e дa пocтaвитe диcĸeтa във флoпитo и дa нaтиcнeтe бyтoнa.

   
© ALLROUNDER