Какво да правим,ако разлеем


течност върху лаптопа

 

 

 

Тази случка сигурно Ви е добре позната.Стоите си пред Вашият лаптоп с чаша кафе и без да искате разливате кафето върху лаптопа.Ако това Ви се случи не се паникьосвайте.Вместо това следвайте тези лесни стъпки,колкото се може по-бързо,за да "спасите" навреме Вашият лаптоп.

1. Изключете лаптопа и отстранете батерията.Най-голямата опасност,ако не сте изключили лаптопа от всички източници на енергия е късо съединение.Въпреки че най-добрия вариант в този случай е да занесете лаптопа си в компютърен сервиз и специалисти да се погрижат за него.
2. Изключете и премахнете всички външни устройства,свързани към Вашият лаптоп. kafe
3. Наклонете лаптопа на еднаа страна,така че да можете да предотвратите разливането на течността навътре в устройството.
4. Опитайте се да отстраните колкото се може повече от разлятата течност,с помощта на хартиени кърпи или кърпа от абсорбираща материя без мъх.Ако изпитате трудност се обърнете към нашите специалисти за помощ.
5. Проверете клавиатурата.Някои клавиатури имат защита на вътрешността срещу намокряне.Ако Вашата клавиатура няма такава защита-излейте течността,съдържаща се в нея,свалете и почистете лесно отделящата се клавиатура.
6. Почистете засегнати райони от клавиатурата с помощта на абсорбираща кърпа или с памучен тампон,напоен със алкохол,също ще Ви е нужен и флакон спрей със сгъстен въздух.
7. Изолирайте се от статичното електричество.То може бъде с много високо напрежение.Не изолирането на статичното електричество от Вашите ръце и тяло може да унищожи дори и сух лаптоп.
8. Ако не можете да премахнете целия разлив ще се наложи да разглобите кутията на Вашият лаптоп.Някои разливи могат да съдържат химикали.които да доведат до корозия на вътрешните платки.Извадете твърдият диск,за да защитите информацията си.Премахнете възможно най-много карти и устройства.
9. Премахнете сухият остатък.Използвайте четка за зъби или кърпа без власинки.Пръснете от разстояние със сгъстения въздух,или използвайте прахосмукачка с регулираща се настройка за мощност. mokro
10. Има няколко начини да изплакнете Вашият лаптоп в зависимост от вида на разливането.
- помислете за това,което сте разляли върху лаптопът Ви.Определете дали е разтворимо във вода.Ако течността е била мазна подсушете с денатуриран спирт,а след това с дейонизирана вода.
- подсушете с навлажнена кърпа всички компоненти,които имат някакъв остатък от разлятата течност.За повечето платки и други подобни компоненти това няма да е проблем,тъй като те не се захранват.
- изплакнете с дейонизирана или с дестилирана вода.Дейонизираната вода почиства добре и не оставя следи след себе си.
- изплакнете колкото е необходимо,не повече.Внимателно подсушете излишната вода,ако има такава.
11. Оставете лаптопа да изсъхне напълно.Бъдете сигурни,че частите са сухи,преди да продължите напред.Както при изплакването има и различни теории за сушене:
- оставете устройството да изсъхне в продължение на 24 до 48 часа.Поставете я далеч от повърхности,така че въздухът да циркулира в и около целия блок.
- поставете лаптоът на рафт в близост до слънчева светлина.Не са за предпочитане високите нива на температура.Оставете го да изсъхне за 12часа.Ако разполагате с изсушител това може да Ви помогне за по-бързо свършване на работата.Твърде високите температури могат да предизвикат влага и влажност навътре в устройството,което може да доведе до окисление и корозия.
- най-добрият начин да се отстрани влагата е да се използва прахосмукачка,която да засмуче останалата течност за около 20мин.В недостъпните за прохосмукачка райони подсушете ръчно. technost
12. Почистете с разтворител.Винаги използвайте ръкавици,и си осигурете добро проветрение на помощението по време на работа с всякакви разтвори на алкохолна основа или почистващи препарати,тъй като някои са известни канцерогени.
- използвайте 99% изопропилов алкохол.Никога не използвайте ацетон за почистване на компютърни части.
- с помощта на памучен тампон или мека четка внимателно разтъркайте и избършете всеки компонент на борда,докато стане чист и сух.
- уверете се,че лаптопът Ви е напълно сух,преди да го включите и пригодите отново за работа.
13. Включете лаптопът си и тествайте дали работи.
14. Ако лаптопът има проблем и не работи,моля обърнете се към Нашия квалифициран екип.

   
© ALLROUNDER